Humane Wetenschappen

Misschien is deze opleiding iets voor jou?

ClustersVakkenLesuren 3de jaarLesuren 4de jaar
TAALLeren en communiceren1010
Nederlands44
Frans33
Engels33
MENSSamenleven en de wereld begrijpen66
Geschiedenis22
Economische en financiële competenties10
Kunst en cultuur01
Levensbeschouwelijke vakken22
Actief Wereldburgerschap11
STEMOntdekken en maken88
Wiskunde44
Aardrijkskunde11
Natuurwetenschappen33
SPORTGezond leven22
Lichamelijke opvoeding22
TALENTVerkennen, verdiepen en versterken1
Leeratelier11
SPECIFIEKE VAKKEN56
Gedragswetenschappen en sociale wetenschappen33
Atelier Humane11
Kunstwetenschappen11
Filosofie01
Totaal aan lesuren per week3233

Over deze opleiding

Humane wetenschappen belichten mens en maatschappij, in de breedst mogelijke zin. We stellen vragen. Hoe gedragen mensen zich en waarom doen ze ‘t zo? Hoe gaan we met elkaar om? Hoe denken we en hoe zien we de dingen? Dat willen we weten. Ook leren we kijken naar kunst. We onderzoeken hoe mensen met verschillende meningen samenleven, hier en elders. Welke regeringsvormen dragen bij tot een stabiele maatschappij? Wat dachten de grootste denkers uit de geschiedenis en wie zijn de filosofen van vandaag? Waar stoppen feiten en beginnen meningen? Ons uitgangspunt is de politiek en de actualiteit. Al die kennis brengen we samen in ons atelier en in spannende projecten, op school en daarbuiten.

 

Leerlingenprofiel

Je bent gebeten om te weten. Ook niet bang om alles binnenstebuiten te keren en over jezelf en anderen te reflecteren. Je kan om met taal en theorie. Je volgt wat leeft in de actualiteit. Wat is mening? Wat is feit? Wij leren je tussen de lijnen te lezen en verbanden te zien.  Open minded en nieuwsgierig? We bereiden je vanuit deze brede basis voor op je verdere schoolcarrière, op de hogeschool of universiteit.

De studierichting humane wetenschappen wil als doorstroomrichting de leerlingen een brede vorming bieden en hen voorbereiden op hoger onderwijs (zowel universitair als hoge school). Je hebt een hoog abstractievermogen en je hebt belangstelling voor het menselijk gedrag in al zijn aspecten. Je hebt interesse voor kunst en cultuur. Dit is een doorstroomrichting. Dit wil zeggen dat de vorming gericht is op een vervolgstudie in het hoger onderwijs en niet op de arbeidsmarkt of een tewerkstelling op 18 jaar.

Interesse in deze opleiding? Schrijf je dan nu in!

Inschrijven