Humane Wetenschappen

Misschien is deze opleiding iets voor jou?

ClustersVakkenLesuren 3de jaarLesuren 4de jaar
TAALLeren en communiceren1010
Nederlands44
Frans33
Engels33
MENSSamenleven en de wereld begrijpen66
Geschiedenis22
Economische en financiële competenties10
Kunst en cultuur01
Levensbeschouwelijke vakken22
Actief Wereldburgerschap11
STEMOntdekken en maken88
Wiskunde44
Aardrijkskunde11
Natuurwetenschappen33
SPORTGezond leven22
Lichamelijke opvoeding22
TALENTVerkennen, verdiepen en versterken1
Leeratelier11
SPECIFIEKE VAKKEN56
Gedragswetenschappen en sociale wetenschappen33
Atelier Humane11
Kunstwetenschappen11
Filosofie01
Totaal aan lesuren per week3233

Over deze opleiding

Humane wetenschappen belichten mens en maatschappij in de breedst mogelijke zin. We stellen vragen. Hoe gedragen mensen zich en waarom doen ze dat zo? Hoe gaan we met elkaar om, hoe denken we en hoe zien we de dingen? Waar stoppen feiten en hoe onderscheiden we die van meningen? Dat willen we weten.

We onderzoeken hoe mensen met verschillende ideeën samenleven en welke regeringsvormen bijdragen tot een stabiele maatschappij. We leren ook kijken naar kunst en proberen te begrijpen wat de grootste denkers uit de geschiedenis dachten, zonder de filosofen van vandaag te vergeten. We vertrekken vanuit de politiek en de actualiteit en brengen alle kennis samen in ons atelier en in spannende projecten, op school en buiten school.

Humane wetenschappen is een theoretische studierichting. De richting combineert een brede algemene vorming met sociale wetenschappen, gedragswetenschappen, filosofie en kunstbeschouwing.

Leerlingenprofiel

Je bent gebeten om te weten. Met een open mind en een aangeboren nieuwsgierigheid wil je de wereld leren kennen en begrijpen, ook door over jezelf en anderen te reflecteren. Je volgt wat leeft in de actualiteit en met een open geest probeer je feit van mening te onderscheiden. Taal en theorie schrikken je niet af.

Humane wetenschappen is een doorstroomrichting, een studierichting met een brede vorming die leerlingen voorbereidt op hoger onderwijs (zowel universitair als hogeschool).

Interesse in deze opleiding? Schrijf je dan nu in!

Inschrijven