Enkele jaren geleden startte leerkracht Stefanie van Brussel in alle luwte een speurtocht in het archief van het GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen.
Onze leerlingen van het toenmalige zesde middelbaar mochten namelijk meewerken aan de docu langspeelfilm ‘De Laatste Joodse zomer’, waarin Thom Vanderbeken op zeer pakkende wijze, het
heden en (oorlogs-)verleden in contact brengt met elkaar. Dit prikkelde onze aandacht. In de door de bezetter opgelegde oplijsting van Joodse leerlingen, in alle Antwerpse scholen, bleek dat 10% van onze leerlingenpopulatie als Joods werd opgegeven. Toch worden er maar 13 van hen vermeld op het in 1947 opgerichte ‘Memoriaal voor de gevallen voor het vaderland’.
Wat is er eigenlijk allemaal gebeurd in onze school, in de periode van 1940-1945? Hoeveel Joodse leerlingen zaten er eigenlijk op onze schoolbanken? Hoe verliep het schoolse leven onder de
bezetting? En waar zijn onze Joodse leerlingen naartoe? Wat is er met hen gebeurd? En hoe verliep dat dan?

Op 5 mei presenteert Stefanie de voorlopige stand van haar onderzoek, als onderdeel in het herdenkingsweekend van ‘Open Huizen’.
Wees allen van harte welkom! Inschrijven kan via deze link.

Tevens lanceren we hierbij een oproep:

Hebt u of uw grootvader? Uw grootoom? Nog herinneringen aan de oorlogsperiode?
Beschikt u enige informatie over wat er zich allemaal afspeelde? Vanuit leerkracht-, directie-, administratie- of leerlingperspectief?
Misschien mondelinge informatie? Misschien nog foto’s, leerlingenschriftjes of andere documenten?

U mag dit melden op getuigenissen@atheneumantwerpen.be
Of telefonisch: 0456/79.46.40.
Geef hier kort aan wie u bent, over welke informatie u beschikt, voeg eventueel een foto toe, maar laat vooral achter hoe we u kunnen bereiken!

Het zou fijn zijn mocht u deze oproep nog verder verspreiden aan iedereen die het zou kunnen
aanbelangen.

Alvast bedankt voor uw interesse.

Keer terug naar het nieuwsoverzicht.